Livsteman

Det skrivs allt oftare i media kring fusk inom assistans. Funktionshindrade får timmar indragna av Försäkringskassan och därmed också inskräkning av sin rättighet att leva ett vanligt liv som alla andra. För det är just vad personlig assistans handlar om, hjälp och stöd att kunna leva ett jämlikt liv på samma sätt som någon utan funktionshinder. Här på min temablogg tänker jag beröra olika ämnen och att personlig assistans blir det första ämnet jag berör känns viktigt i tider som dessa. Länge har tankar snurrat om att jag vill sätta ord på vad min assistans betyder för mig och hur den fungerar. Det är inte så lätt som man kan tro men jag ska göra ett avskalat försök. Kom ihåg att detta är utifrån mitt liv och hur jag lever. Personlig assistans kan se väldigt olika ut beroende på hur man behöver hjälp och vad man behöver hjälp med.

 Jag har en medfödd Cp-skada och förflyttar mig med Permobil. Jag kan inte använda mina ben och har nedsatt funktion i armar och händer.

 När mina assistenter berättar för sin omgivning att de jobbar som personlig assistenter. Får de ofta kommentarer som ”åh, vad du är snäll som tar hand om henne” Det är nog den största myten av alla. Mina assistenter tar inte hand om mig och de vårdar mig inte. Mina assistenter är som mina förlängda armar och ben och tar vid där min kropp fysiskt inte räcker till. Mina assistenter kompenserar det jag fysiskt har gått misste om pga mitt funktionshinder. Med deras hjälp kan jag leva ett vanligt liv trots mina fysiska begränsningar. Eftersom mitt hjälpbehov endast är fysiskt är det jag som står för all planering i min vardag och jag tar eget ansvar för mitt liv. Assistenterna aktiverar mig inte, det gör jag så bra själv. Går jag på bio är det jag som går på bio men med hjälp av assistenten. Jag behöver hjälp med allt praktiskt och personligt i livet och vardagen. Men det innebär tex inte att assistenterna lagar mat åt mig och de tar inte hand om mina katter åt mig.De hjälper mig så att jag kan laga mat och ta hand om mina katter. Det är en otrolig skillnad. Ska jag till exempel laga mat, hjälper assistenten mig med de fysiska momenten, men jag beskriver hur det ska göras. Till exempel vänder inte assistenten pannkakan förrän jag säger att den ska vändas. Bränns riset vid på spisen vilket händer ofta, (jag urdålig på att koka ris )är det för att jag har dålig koll på vattenmängden eller tiden. Behövs det städas eller tvättas här hemma är det jag som talar om för assistenten vad som ska göras även om det är assistenten som utför den fysiska handlingen. Mina assistenter gör ingenting kring mina katter förrän det kommer på mina instruktioner. Jag fascineras ofta av hur Tim och Linus förstår hur assistansen fungerar. Ett bra exempel är om Tim vill gå ut. Då kommer han och hämtar mig. Jag följer med till dörren. Får jag inte upp dörren väntar han medan jag ropar på assistenten. När assistenten öppnar dörren tittar han på mig för att få bekraäftelse att det är okej att gå ut. Behöver de tillrättavisas är det jag som gör det. Nu när de är stora räcker det oftast med att jag ändrar röstläge för att de ska förstå. Men behöver de bäras undan tar assistenten dem i famnen vända mot mig så de ser mig och ser att det är jag som säger nej.Både Tim och Linus förstår att assistentens handlingar kommer ifrån mig och att det är jag som bestämmer.

 För att jag ska kunna ha en bra och fungerande assistans är personkemin A och O. Många har en bild av att assstans är ett ganska lyxigt yrke där man gör roliga saker gratis på arbetstid. Visst det är klart att jag fyller mitt liv med intressanta saker och eftersom jag behöver hjälp så får assistenten ta del av det. Det är inte det som avgör om du blir en bra assistent eller inte. Jag skulle nog vilja säga att vara personlig assistent är ett svårt yrke. Som assistent måste du vara lyhörd och inkännande och i många fall tolka signaler innan ord ens uttalats. Det är i få yrken man jobbar så nära en annan människa och det passar långt ifrån alla. Mina assistenter finns vid min sida i mitt livs lyckligaste stunder, men de finns också där i de mest tuffa och sorgsna stunder. De får ta del av saker som ingen annan någonsin skulle få göra. Samtidigt som du som assistent är nära en annan människa ska du ha förmågan att kunna ta ett steg tillbaka och finnas tillhands lite i bakgrunden. Det är en svår balansgång som inte passar alla. Jag tror att som utomstående kan det vara svårt att förstå vilket fantastiskt arbete mina personliga assistenter gör. De gör mig levande och med deras hjälp kan jag vara den person jag vill vara.

För mig är det viktigt att ha en bra kommunikation med mina assistenter och vi pratar och diskuterar mycket. Speciellt viktigt är det eftersom jag numera lever med kronisk smärta som känns olika från dag till dag. Det som fungerar idag kanske inte fungerar imorgon. Ibland har jag så ont att jag har svårt att uttala vad jag vill. Då måste assistenterna kunna tolka mina blickar och gester. Det är inte på något sätt enkelt. Kommunikationen är grunden, men jag är nog som mest levande när assistansen flyter och assistenten vet vad som ska göras utan att så mycket behöver sägas.

 Så vad betyder min assistans för mig? På ett sätt betyder den livet och rätten till självbestämmande. Mina assistenter möjliggör att jag får leva ett ”vanligt” liv på mina villkor. Med hjälp av mina assistenter har jag kunnat göra otroliga resor och uppfylla min dröm att simma med delfiner. Jag har också kunnat bli Matte till två underbara katter Tim och Linus. Utan assistansen stannar mitt liv. Större än så och ärligare kan det inte bli. Jag anser att statusen på yrket som personlig assistent borde höjas och därmed borde lönerna höjas. Personlig assistent är ett extremt viktigt och värdefullt yrke. Jag anser att den personliga assistansen värnar om de mänskliga rättigheterna. Avskaffas den personliga assistansen avfärdas de mänskliga rättigheterna. Låt det inte ske

 

 

Senaste kommentarer

30.05 | 13:48

Stort tack för en bra beskrivning av fördelarna med peg...Precis vad
jag behövde läsa.Mvh Irma..Om du kan besvara några frågor via mejl vore
jag tacksam.

...
07.01 | 21:51

Hej Carro,
Först vill jag säga tack! Tack för att du delar med dig! Jag hoppas behandlingen hjälpt något?

...
29.11 | 14:20

Hejsan Jag ramlade in på din sida , fastnade för inlägget om ditt Funktionshinder ,
Jag har själv Spastisk Diplegi.
Ville egentligen bara säga hej :D

...
09.10 | 03:53

Förstår hur du kan känna dig, känner nog ungefär likadant, även om jag har en annan typ av besvär.
Men nu har jag iallafall sluppit ut från sjukhuset...

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS